spondilolistezis simptome, tratament si masaj, reflexoterapie

• Reflexoterapie
• Reflexologia
• Cabinet Bucuresti

  PROGRAM :
LUNI- VINERI: 7:30 - 21:30
SAMBATA: 8 - 16
DUMINICA: INCHIS (dar se pot face programari )

PROGRAMARI : se pot face programari la nr. 0722.555.112 si 0766.735.404
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Spondilolistezis

 

  In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de gimnastica medicala (kinetoterapie) individualizate pentru pacienti diagnosticati cu spondilolistezis. In cursul unei sedinte de gimnastica medicala (kinetoterapie) sau fizioterapie pacientul este supravegheat in permanenta de un kinetoterapeut.

 

Cabinet Medical KINETOMEDICA I Str. 13 Septembrie, Nr. 128, Bl. P35, Sc. A, Parter, Ap. 3, Interfon 03, sector 5, BUCURESTI (langa Monitorul Oficial) Tel: 031 429 50 58 ; Mobil: 0722. 555.112   Cabinet Medical ALFAKINETIC Str. Iuliu Maniu, Nr. 69, Bl. 5P, Sc. 5, etaj 1, Ap. 169, Interfon 169, sector 6, BUCURESTI (zona Piata Gorjului) Tel: 031. 419 5861 ; Mobil: 0766 735 404
   
Cabinet medical KINETOMEDICA II, str. Dristorului Nr. 81-88, bl. B 13, etaj 1, ap. 04, sector 3 (Rondul Baba Novac, Mihai Bravu ,Dristor/zona Muncii) . tel. 031 429 50 58  si 0766 735 404  Cabinet medical Kinetomedica III, str.Alexandru Serbanescu nr. 23-25,  (zona  Aurel Vlaicu,Pipera, Baneasa, Aviatorilor)  tel. 031 429 50 58 si  0766 735 404
 
Cabinet Medical KINETOMEDICA IV , Bd. Dr. Taberei, nr.46, sector 6, Bucuresti (zona P-ta Moghioros, Prel. Ghencea, Bd. Timisoara); tel. 031 4195861; Mobil 0766 735 404

 

SPONDILOLISTEZIS

 

     Alunecarea in fata a unei vertebre in raport cu vertebra subiacenta, care afecteaza de cele mai multe ori vertebrele lombare, indeosebi cea de-a cincea vertebra lombara in raport cu sacrumul.

     De cele mai multe ori afectiunea este asimptomatica, chiar si in cele mai grave alunecari ale discului vertebral. Boala determina comprimarea radacinile nervoase ale maduvei spinarii. Progresia alunecarii vertebrei poate determina dureri acute severe sau mai putin severe, insotite sau nu de iradierea catre membrele inferioare.Aceasta deplasare apare datorita scaderii densitatii anumitor vertebre.

     Spondiloliza reprezinta fisurarea vertebrei mai ales in zona dintre cele doua articulatii, asociata sau nu cu spondilolisteza. Daca defectul inraportul vertebral este bilateral poate permite translatia vertebrei cu spondilolistezis. Ambele conditii sunt asimptomatice frecvent, iar gradul de spondilolistezis nu se coreleaza cu severitatea simptomelor, chiar cind pacientul acuza durere de spate. Totusi cele doua entitati sunt cele mai importante cauze de durere de spate la copii si adolescenti, in ciuda faptului ca cele mai multe sunt asimptomatice.

 

                                          Clasificare

         De tip I sau displazic (congenitale) 

      Displazia este cauzată de lipsa de dezvoltare a proceselor articulare, în principal, din fateta superioară şi vertebra sacrală  alunecarea fiind fără separare.În acest subtip există o asociere cu spina bifida oculta a vertebrei L5 şi /sau care contribuie la spondilolistesis S1.  După factorii care provoacă spondilolistesisul congenital se afla si lipsa de dezvoltare a structurilor de sustinere.

 

        De tip II sau istmic

     Nivelul cel mai afectat este a patra şi a cincea vertebra lombara. Este cea mai comună înainte de 50 de ani.  Acesta este tipul cel mai adesea asociat cu sportul. Ambele se disting prin două grupe: 

a) produs de un stres continuu . Ea apare frecvent la copii între 5 şi 7 ani.

b) produs prin elongatie. În acest tip există o alungire a rapoturilor vertebrale fără întrerupere.  Stresul, de asemenea, apare.  Cu timpul microtraumatismele produc microfracturi, dar cu o alungire de raport ar permite corpului de L5 sa alunece pe S1. 

c) produs de o fractura de stres mecanic.  Este un spondilolistezis acut traumatic.  liza are loc între raporturile vertebrale şi este adesea asociat cu alte leziuni.  Apare de obicei la adulţi.

 

        De tip III sau degenerative

     Prin scăderea in  înălţime a discului se produce  o subluxatie de, care rezultă în remodelar a proceselor articulare.  Există spondilolistezis dintre L4 şi L5, care este tipic al unei coloanei vertebrale cu spondiloza lombară.  Apare iritarea rădăcinii cu stenoză care determina claudicaţie intermitentă este cauzat de flexia anterioara sau din pozitia aşezat.  Apare durere cand subiectul face o hiperextensie.

    Acesta este de şase ori mai frecventa la femei şi de cele mai multe ori se intalneste  la acest nivel (L4-L5) deoarece există o mai mare mobilitate a coloanei vertebrale lombare.

     Este intalnit la adultii mai în vârstă, dar a fost observat si la persoanele de 30-40 de aniavand in vedere instabilitatea dinamica, care este adesea un precursor al spondilolistezisului  degenerativ.  

 

          De tip IV sau postoperator

 Este foarte frecvente.  apare la pacienţii care au avut un laminectome decompresiva, sau orice altă intervenţie chirurgicală, care produce destabilizarea coloanei vertebrale.

 

          De tip V post -traumatice

 Acest tip se intalneste în urma leziunilor provoacate oricarei portiuni a arcului vertebral care produce alunecarea.

 

           De tip VI sau patologic

   Este produsa  de oboală osoasă secundara generalizate sau localizatecum ar fi  boala Paget,sau  osteogenessi imperfecta, sau  metastazele din cancerul de san si prostata, plamani

 

 TRATAMENTUL 

     Tratamentul variază în funcţie de severitatea spondilolistezisului.  Spondilolistezis gradul I şi II nu provoacă de obicei, probleme, şi s-a demonstrat că este mai bine să nu se trateze chirurgical.  Cei mai mulţi pacienţi necesită doar tratament kinetic prin  exerciţii adaptate pentru fiecare pacient, în funcţie de gradul spondilolistezisului, pentru a opri progresia bolii sale în cele din urmă. Stilul de viata trebuie schimbat, unde este cazul, obiectivele vizate fiind eliminarea facorilor de risc prin evitarea pozitiilor vicioase, deprinderilor alimentare nesanatoase care predispun la obezitate, ambele producand stresul mecanic asupra coloanei vertebrale. Cei mai multi bolnavi  raspund bine la tratament, cu exceptia  cazurilor în care spondilolistezisul s-a produs datorita  unui traumatism major, intervenţia chirurgicala este rar aleasa  ca opţiune în primele 3 luni de simptome. Prin urmare, aproximativ 20% dintre pacienţii cu spondilolistezis simptomatic  necesită intervenţii chirurgicale.

 

Autor – Colaborator

Stoica Vali - kinetoterapeut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

aaa...17-02-10 (02-02-11)

 
Copyright © 2018 KINETOMEDICA. Toate drepturile rezervate.
 
Servicii creare site creare site
salon reflexoterapia am lucrat simultan pe ambele membre inferioare sau superioare, dupa caz, intrucat, atunci cand o articulatie este afectata, cealalta va fi suprasolicitata si, ca atare, trebuie avuta in vedere si exersarea acesteia. Cu siguranta putem sa precizam faptul ca efectuarea tractiunilor la bara cu sprinjin, pentru pacientul D.G. din studiul de caz nr.4, era imposibil de realizat dupa accidentare comparativ cu momentul in care sportivul era pregatit sa isi reia activitatea competitionala, putand sa efectueze mai mult de 50 repetari si sedinte intr-un salon de reflexoterapie   reflexoterapia Bucuresti - exercitiile s-au efectuat progresiv in functie de posibilitatile sportivului accidentat, cu dozarea greutatilor corespunzatoare, din toate pozitii fundamentale in kinetoterapie (stand, asezat, decubit, pe genunchi si atarnat). S-au efectuat exercitii la spalier, cu aparate de scripeti (scripetoterapie), banda ergometrica, bicicleta ergometrica, exercitii cu bastoane si mingi medicinale,harta reflexoterapie si exercitii cu haltere, gantere si saculeti cu nisip, exercitii pe aparate multifunctionale de ultima generatie, exeritii pentru pregatirea sportivului in revenirea la activitatea competitionala pentru bolnavi cu spondilolistezis   cabinet reflexoterapie la final s-a efectuat un masaj terapeutic ( aprox. 5 min) pentru relaxarea tesuturilor implicate in tratamentul kinetic. Programul de recuperare s-a incheiat cu exercitii de stretching (cca10 min).Fisa medicala de evaluare progresiva a evolutiei tratamentului kinetic al pacientilor inclusi in programul de recuperare al gvasi- experimentului si reflexoterapia